Мета: вивчення фінансових фідносин, повязаних з примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості національного продукту із метою формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів.

 Завданням курсу є засвоєння теоретичних та організаційних засад податкової системи та податкової політики, методики розрахунків, порядку сплати прямих і непрямих податків юридичними та фізичними особами, альтернативних систем оподаткування. Предмет дисципліни – організація справляння податків і обовязкових платежів в Україні. 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен набути компетентності (з ОПП): Розуміти: податкову систему України, роль податків у формуванні державного бюджету країни, класифікацію податків. 

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми (програмні результати навчання) здобувачі освіти повинні знати:  суть податкового обліку, його місце в системі економічної інформації та взаємозв’язок з управлінським, фінансовим обліком;  економічний зміст бази та об’єктів оподаткування;  нормативну базу, яка впливає на побудову , ведення та організацію податкового обліку (документування господарських фактів, формування системи показників діяльності підприємства);  ведення та порядок складання податкової звітності; вміти:  організовувати та вести податковий облік на підприємстві;  оформляти первинні документи та реєстри аналітичного і синтетичного обліку по відображенню операцій з податкового обліку;  складати податкову звітність та своєчасно подавати її у відповідні органи.