Додаткові матеріали. Теорія

Сайт: Електронні навчальні матеріали ЕПФК
Курс: Критичне мислення (Бабенко В.) (Вибіркова дисципліна)
Книга: Додаткові матеріали. Теорія
Надруковано: Гость
Дата: Wednesday 3 July 2024 10:54 AM

1. Тема 2. Логічні основи мислення й принципи наукового дослідження

ПЛАН 1.
 1. Поняття наукового методу, його різновиди.
 2. Логічні основи понятійного мислення. Особливості термінів і понять.
 3. Процес прийняття рішень.
 4. Принципи й етапи наукового дослідження.
 5. Академічна доброчесність у навчальній та професійній діяльності.
 6. Об’єктивність та особистий досвід.

 Література до теми
  • Ґріффітс К., Кості М. Посібник з креативного мислення. Харків: Фабула, 2020. 288 c. 
  • Громова Н. М. Проблема критичного мислення у працях вітчизняних та зарубіжних дослідників // Психологія педагогічного процесу. 2014. № 3 С. 133-136 
  •  Козира В. М. Технологія розвитку критичного мислення у навчальному процесі: навчально-методичний посібник для вчителів. Тернопіль: ТОКІППО, 2017. 60с.
  • Пометун О., Сущенко І. Основи критичного мислення: метод. пос. для вчителів. Дніпро: ЛІРА, 2016. - 156 с. 
  •  Терно С. Світ критичного мислення: образ та мімікрія // Історія в сучасній школі. 2012. № 7‒ 8 ї
  • Терно С. Теорія розвитку критичного мислення (на прикладі навчання історії). Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2011. 105 с.
  • Тягло О. В. Критичне мислення: [навч. посібник]. Харків : Основа, 2008. 187 с.

 Хід заняття

 Бліц-опитування: Що таке критичне мислення? Які його компоненти? Що таке логічне мислення?
 Спробуйте швидко відповісти на поставлені питання
 • За який період Земля робить повний оберт навколо Сонця?
 • Чашка кави з шматочком цукру разом коштують 15 грн і 50 коп. При цьому кава коштує на 15 грн дорожче цукру. Скільки коштує цукор?
 • В озері є ділянка, заросла ряскою. Кожен день ця ділянка збільшується удвічі. Відомо, що ряска покриє всю поверхню озера за 48 днів. За скільки днів ряска покриє рівно половину поверхні озера?

 Найбільш легкий спосіб мислення завжди перемагає більш важкий. Найчастіше в сучасному суспільстві можна зустріти людей, які не звертають уваги на те, що вони чують, бачать, читають. Вони живуть в суєті, завжди кудись поспішають, у них, як правило, немає бажання глибше вникати в суть справи або питання. Поверхневе мислення ще називають «пурхаючим мисленням» або «когнітивною нетерплячістю», яке в підсумку призводить до втрати критичного мислення.
Отож, недоліки такого мислення: • Поверхневість • Невміння взаємодіяти з абстрактними поняттями • Залежність від думки оточення • Невміння аргументувати позицію • Нездатність до рефлексії ІІІ. Основна частина заняття Опрацювання теми Критичне мислення передбачає: • Готовність до планування • Гнучкість • Здатність виправляти помилки • Усвідомленість • Пошук компромісу

ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ КРИТИЧНЕ МИСЛЕННЯ
 Наукове мислення - це відмінний спосіб краще зрозуміти навколишній світ і самого себе, докопатися до суті багатьох явищ. Навчившись мислити науково, ми починаємо поважати факти, ставимо під сумнів свої і чужі переконання, практикуємо наявні у нас знання в навколишньому світі і ніколи не припиняємо вчитися.
 Основні принципи наукового мислення.
 Повага до фактів і доказів
Наукові уми поважають правду. Вони завжди шукають факти і докази для підтримки своїх поглядів, тому що тільки підтверджені або спростовані твердження, а не прийняті на віру сумнівні припущення і суб'єктивні думки можуть забезпечити надійну основу для поліпшення життя як окремо взятої людини, так і людства в цілому. Проблема в тому, що більшості людей комфортно серед шаблонів, забобонів, стереотипів. Вони з легкістю заплющують очі на факти і сліпо вірять фейкам, ігнорують докази і з побоюванням очікують на п'ятницю, яка випадає на тринадцяте число, не готові визнавати своїх помилок і схильні до догматизму. Дуже добре відображає суть наукового мислення цитата, що належить Айзеку Азімову - американському письменнику-фантасту і популяризаторові науки: «Я вірю спостереженнями, вимірам і міркуванням незалежних спостерігачів. Я буду вірити всьому, що має доказ, яким би диким і смішним воно не здавалося ». Головне в пошуках доказів - не впадати в упередженість підтвердження, яка є різновидом когнітивного спотворення.
 Схильність сумніватися щодо своїх переконань Людський розум схильний до помилок. Більш того, до помилок системним. На поточний момент кількість виявлених і вивчених психологами когнітивних помилок вже перевалило за 200. Помиляються всі, навіть найрозумніші люди не застраховані від звершення помилок. Тому критично налаштований розум вимагає, щоб ми завжди ставилися до своїх і чужих переконань скептично, задавали питання, ставили під сумнів ідеї і висловлювання, критично аналізували інформацію, яку пропускаємо через себе. Наукове мислення захищає нас від небезпечного ворога - схильності до догматизму. Догматик боїться мислити самостійно, оскільки так і не навчив свій розум сумніватися, аналізувати і зіставляти. Як писав Фрідріх Ніцше: «Найбільший ворог знання - не невігластво, а ілюзія знання». Практика своїх знань в реальному світі Найбільш важливими є ті знання, які будуть нам корисні в реальному житті. Наука вчить нас практичності, тому, що всі отримані знання треба перетворювати в дії. 
 Безперервне навчання новому Науковий розум подібний до невичерпного джерела, він намагається дізнаватися щось нове кожен день. Багато людей, на жаль, вважають, що вчитися після закінчення школи або вишу вже не потрібно, що отриманих в школі та університеті знань вистачить на все життя. Вони відчувають, що більше не обов'язково шукати нові знання, читати книги, дивитися документальні фільми, експериментувати, проводити дослідження. Таке ставлення формує в них деяку залежність від застарілих моделей життя. Знамениту фразу «Вік живи - вік учись» тепер потрібно сприймати буквально. Навчання має бути безперервним. Уміння і бажання вчитися є основою особистісного зростання і саморозвитку, воно дозволяє швидко адаптуватися до реалій швидко мінливого сучасного світу. Людина, яка ніколи не перестає вчитися, зберігає свій розум гострим, а мислення - НЕ заштампованим. Щоб отримати справжній науковий результат, потрібні роки, деколи - десятиліття наполегливої праці. Це під силу далеко не кожному ... Недоліки освіти, кліпове мислення і характерне для сучасної людини сприйняття світу через призму масової літератури і кінематографа сприяють тому, що дезінформація набуває глобальних масштабів.
Існує кілька ознак, за якими можна відрізнити вченого від псевдовчених:
 Дивні регалії
 Коли наукову статтю пише заслужений тьютор, голова асоціації коучів – це не надто достовірно виглядає.
 Вживання словосполучень: «офіційна наука», «офіційна парадигма» та постійні претензії до наукової спільноти
 Проводиться дуже зручна психологічна підміна: офіційній науці протиставляються незалежні експерти, «чиновникам, які потопають в корупції» протиставляються «незалежні борці за правду». І ось ми вже з легкістю віримо, що офіційна наука приховує від нас реальний стан справ. Подібні сумніви, недолік знань, брак інформації і звичка вірити у "всесвітні змови" перетворює нас в простаків, які, роззявивши рот, з захопленням і подивом вбирає в себе подібного роду викриття і сенсації ... Єгипетські піраміди побудували інопланетяни, Місяць - це штучний порожнистий об'єкт, атланти і Нефіліми, страшилки про коронавіруси та ін.
 Надмірна глобальність узагальнень і безапеляційність суджень
Серйозний учений, кажучи про гіпотезу, навіть підтриману численними свідченнями, зазвичай додає: «ймовірно», «можна припустити» «більшість фахівців згодні з тим, що ...». Це - хороший тон в науковій публікації. Псевдовчений, викладаючи свій погляд на події, що відбулися навіть тисячу або мільйон років тому, описує їх так впевнено, наче все бачив на власні очі. Серед джерел переважають новинні сайти, статті з Вікіпедії та інші «неавторитетні джерела» Цитата: «Важко уявити, що homo sapiens, вийшовши з низин Нілу 150-130 тис. років тому, переміщався до Близького Сходу десятки тисяч років. Досить згадати, що євреї в біблійні часи пройшли цей шлях за сорок років»
Апеляція до очевидності
На жаль, саме така спрощеність робить гіпотезу доступною масовому читачеві. Використання аргументів «від політики» або «від релігії»
 Відсутність конкретики
У науковій літературі прийнято при описі фактів давати їх настільки конкретно, наскільки це можливо, щоб читач міг при необхідності перевірити відповідність інформації дійсності. Це - типова страховка від ризиків наукової помилки. Наприклад, якщо вказується археологічна знахідка - прийнято вказувати точне місце знахідки, її автора і каталожний номер. Якщо розповідається про особливості тваринного - сучасного або вимерлого - має зазначатися конкретне видове латинська назва. Чим менше поняття має людина про предмет, тим більш загальними поняттями вона схильна оперувати.
 Ігнорування альтернативних гіпотез
Важливо не тільки те, що пояснення здається логічним - воно повинно бути краще, точніше, ніж інші

 Виконання практичного завдання
Завдання 1. Розподіліть названі ситуації за групами: а)інфантильне (незріле мислення), змішування об’єктивного й суб’єктивного; б) догматичне мислення, яке приймає на віру стереотипи; в) пошук причиново-наслідкових зв’язків та знаків

 Завдання 2. Змоделюйте кейси про порушення академічної доброчесності та суб’єктивну оцінку інформації.
 Завдання 3. Розробіть алгоритм написання курсової/дипломної роботи Які етапи необхідно пройти?

2. Метод "Квадрат Декарта"

Це проста техніка прийняття рішень, де ви можете спрогнозувати можливі наслідки певної ситуації

Техніка для прийняття рішень «Квадрат Декарта» - Факультет соціології і  права КПІ ім. Ігоря Сікорського

інший варіант - плюси та мінуси певної ситуації

Покращена методика Квадрат Декарта для прийняття рішень

3. Тема 4. Дискусія. Сильна й слабка аргументація


ПЛАН

1.     Поняття дискусії. Типи дискусій та їхні особливості.

2.     Сильна й слабка аргументація.

3.     Форми проведення дискусії.

4.     Правила ведення дискусії.

Література до теми

1.           Ґріффітс К., Кості М. Посібник з креативного мислення. Харків: Фабула, 2020. 288 c.

2.           Громова Н. М. Проблема критичного мислення у працях вітчизняних та зарубіжних дослідників // Психологія педагогічного процесу. 2014. № 3 С. 133-136

3.           Козира В. М. Технологія розвитку критичного мислення у навчальному процесі: навчально-методичний посібник для вчителів. Тернопіль: ТОКІППО, 2017. 60с.

4.           Пометун О., Сущенко І. Основи критичного мислення: метод. пос. для вчителів. Дніпро: ЛІРА, 2016. - 156 с.

5.           Терно С. Світ критичного мислення: образ та мімікрія // Історія в сучасній школі. 2012.  № 7‒ 8

6.           Терно С. Теорія розвитку критичного мислення (на прикладі навчання історії).  Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2011. 105 с.

7.           Тягло О. В. Критичне мислення: [навч. посібник]. Харків : Основа, 2008. 187 с.

 

Хід заняття

І. Організаційний етап.

Перевірка присутності. Д/з

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Бліц-опитування: Що таке логічне мислення? Які є «пастки мислення»?

Навіщо дотримуватися академічної доброчесності?

 

ІІІ. Основна частина заняття

 

ЛЕКЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ

 

Дискусія — форма колективного обговорення, мета якої — виявити істину через зіставлення різних поглядів, правильне розв'язання проблеми. Під час такого обговорення виявляються різні позиції, а емоційно-інтелектуальний поштовх пробуджує бажання активно мислити.

 

Організація дискусії передбачає три етапи: підготовчий, основний та заключний.

 

На першому етапі доцільно сформулювати тему дискусії й основні питання, які будуть винесені на колективне обговорення, дібрати відповідну літературу для підготовки, визначити час і місце проведення дискусії. Учасників дискусії краще розмістити у приміщенні так, щоб усі присутні бачили одне одного в обличчя й добре чули.

 

Добір теми багато в чому визначає ефективність дискусії. Звичайно, краще формулювати її проблемно. На обговорення не бажано виносити понад п'ять питань. Якщо тема складна, доцільно зробити невеликий вступ, щоб учасникам дискусії було легше визначитись щодо основних понять.

 

На другому етапі обговорюються ті питання, які було винесено на порядок денний. Процесом обговорення керує ведучий. Від виконання ним своєї ролі багато в чому залежать хід і результати дискусії. Щоб не тиснути на присутніх авторитетом, ведучому не слід самому багато говорити. Він це може робити тільки тоді, коли не вистачає інформації для пошуку нового погляду на вже відому проблему. Ведучому треба ставитися до всіх поважливо й однаково, не засуджувати будь-кого з учасників за його, можливо, некомпетентну думку. Різні заклики ведучого на зразок «пам'ятайте про регламент», «дотримуйтесь правил дискусії», «будьте цивілізовані» не знімуть загострення пристрастей, а можуть лише образити її учасників. Тому не варто зловживати такими висловами.

 

Проте до поведінки учасників дискусії також є певні вимоги. По-перше, вони мають підготуватися до обговорення обраної теми й виявити готовність викласти свою позицію. По-друге, кожен повинен уважно слухати інших і чути, про що саме вони говорять. По-третє, всім бажано поводитися відповідно до загальноприйнятих етичних норм поведінки. Не слід перетворювати дискусію на суперечку, не можна перебивати того, хто виступає, робити зауваження щодо особистісних якостей учасників.

 

Якщо під час обговорення виникла пауза внаслідок роздумів учасників, переривати її не слід, бо, можливо, вона допоможе знайти новий цікавий поворот дискусії.

 

Третій етап дискусії — підбиття підсумків. Це, звичайно, робить ведучий. Проте можна доручити це і досвідченому спеціалісту з числа учасників. Він оцінить повноту й глибину розкриття теми, новизну інформації, відзначить різні погляди, наголосить на значущих результатах обговорення. Добре, якщо до аналізу дискусії буде залучено й інших учасників. Це допоможе всім краще усвідомлювати й контролювати власну поведінку, а також сприятиме підвищенню рівня культури спілкування під час дискусії. Навіть те обговорення, що начебто не вдалося, також принесе користь, бо виграє не той, хто не помиляється, а той, хто вміє зробити з цього для себе певний висновок.

 

Як свідчать спостереження, дискусія не повинна тривати понад три години. Зловживання часом може викликати роздратування у присутніх. Ведучий має відчути кульмінаційний момент, після якого, звичайно, інтерес до обговорення зменшується, і підбити підсумки. Важливо також дотримуватися схваленого регламенту. Як правило, для повідомлення надається 15—20 хвилин, для виступу — 3—5 хвилин.

 

Під час обговорення нерідко народжується багато різних думок, іноді цілком полярних (від крайніх лівих до крайніх правих). І тоді учасники відповідно до своїх думок починають тяжіти до людей, думки яких їм близькі. Серед учасників дискусії виникають певні групи, найчастіше так звані меншість і більшість. Тривалий час вважалося, що істина належить більшості, а меншість сприймалась як дестабілізуючий фактор. Справді, більшість використовує психологічний тиск на інших. Проте авторитет її часом ґрунтується на чисельності, а не на правоті. Але, і це підтверджує практика, зокрема сесії Верховної Ради України, саме меншість викликає творчу активність аудиторії, твердо й послідовно відстоюючи свої позиції.

 

+Наше життя містить різні форми прояву суперечок та дискусій. Особливе значення мають професійні дискусії, результатом яких може стати успішна угода і прибуток, але лише за умови правильного ведення дискусії, яка полягає в урахуванні багатьох факторів (психології ведення дискусії, логічній та мовній культурі дискусії та ін.).

Основні правила ведення дискусії:

1. Відверто висловлювати думки.

2. Поважати точки зору всіх членів дискусії.

3. Слухати інших, не перебиваючи.

4. Не говорити занадто довго та занадто часто.

5. Водночас має говорити лише одна особа.

6. Дотримуватися позитивних ідей та стосунків.

7. Не критикувати себе та інших.

8. Незгоди й конфлікти відносно ідей не повинні бути направлені на конкретну особу.

Дискусію як форму колективного обговорення слід відрізняти від полеміки, яка виступає як конфронтація ідей, поглядів та думок і основна мета якої - перемога над опонентом, та від диспуту, який використовується, як правило, для публічного захисту тієї чи іншої позиції.

Форми організації дискусії:

  • "Дерево рішень" (метод усіх можливих варіантів)

Суть методу і його мета:

Ця методика застосовується при аналізі ситуацій і допомагає досягнути повного розуміння причин, які призвели до прийняття того чи іншого важливого рішення в минулому.

Учасники дискусії розуміють механізм прийняття складних рішень, а викладач з великою точністю заносить у колонки переваги і недоліки кожного з них. В ході обговорення учасники дискусії заповнюють таблицю.

Проблема

Варіант

переваги

недоліки

Методика проведення обговорення:

1. Ведучий (головуючий) ставить задачу для обговорення. 2. Учасникам надається основна інформація по проблемі, історичні факти, дати, події тощо (це може бути частиною домашнього завдання). 3. Ведучий (головуючий) ділить колектив на групи по 4-6 чоловік. Кожній групі роздаються таблиці та яскраві фломастери. Визначається час на виконання завдання (10-15 хв.). 4. Учасники дискусії заповнюють таблицю й приймають рішення по проблемі. 5. Представники кожної групи розповідають про результати. Викладач може порівняти отримані результати, відповісти на питання учасники дискусіїв.

  • Дискусія в стилі телевізійного ток-шоу

Суть методу і його мета:

Ця форма дискусії сполучає в собі переваги лекції і дискусії в групі. Група з 3-5 чоловік веде дискусію на зарання обрану тему в присутності аудиторії. Глядачі вступають в обговорення пізніше: вони висловлюють свою думку або задають питання учасникам бесіди.

Ток-шоу дає можливість чітко виразити різні точки зору за заданою темою, але для цього основні учасники обговорення повинні бути добре підготовлені. У всіх рівні умови – 3-5 хвилин. Ведучий повинен слідкувати, щоб учасники не відхилялись від заданої теми. Ток-шоу добре проводити спареними уроками (1,5 год.)

Методика проведення дискусії:

1. Ведучий визначає тему, запрошує основних учасників, виробляє основні правила проведення дискусії, регламент виступів.

2. Учасників дискусії потрібно розсадити так, щоб “глядачі” були навколо стола основних діючих осіб.

3. Ведучий починає дискусію: представляє основних учасників і об'являє тему.

4. Першими виступають основні учасники (20 хв.), після чого ведучий запрошує "глядачів" прийняти участь у обговоренні.

5. По закінченню дискусії ведучий підводить підсумки, дає короткий аналіз висловлювань основних учасників.

  • Дискусія “Мозковий штурм”

Суть методу і його мета:

“Мозковий штурм” – це ефективний метод колективного обговорення, пошук рішення, в якому здійснюються шляхом вільного висловлювання думки всіх учасників.

Принцип “мозкового штурму” простий. Ви збираєте групу учасники дискусіїв, ставите їм задачу і просите всіх учасників висловити свої думки з приводу рішення цієї задачі: ніхто не має права висловити на цьому етапі свої думки про ідеї інших або давати їм оцінку.

Всі декілька хвилин можна отримати велику кількість ідей, які служитимуть основою для вироблення найбільш розумного рішення.

“Мозковий штурм” можна вважати вдалим, якщо висловлені під час I етапу 5 або 6 ідей служитимуть основою для рішення проблеми.

Методика проведення дискусії:

1. Ведучий ставить перед учасниками “мозкового штурму” задачу і розповідає про його правила:

мета “штурму” – запропонувати найбільшу кількість варіантів рішення задачі;

примусьте працювати свою уяву; не відкидайте ніяку ідею лише тому, що вона суперечить загальноприйнятій думці;

розвивайте ідеї інших учасників;

не намагайтеся дати оцінку запропонованим ідеям – цим ви займетесь трохи пізніше.

2. Ведучий призначає секретаря, який буде записувати всі ідеї, що виникають, слідкувати за тим, щоб не порушувались правила, при необхідності втручатися. Перший етап триває до тих пір, доки з'являються нові ідеї.

3. Ведучий об'являє коротку перерву, щоб учасники налаштувались на критичний лад мислення. Починається II етап. Тепер учасники “мозкового штурму” згруповують і розвивають ідеї, висловлені в ході I етапу (список ідей можна надрукувати і роздати або вивісити на дощі). Проаналізувати і вибрати ті ідеї, які можуть допомогти знайти відповіді на поставлені питання, учасники приходять до рішення.

4. Ведучий підводить підсумок дискусії. Якщо “мозковий штурм” не приніс потрібного результату, слід обговорити причини невдачі.

  • Дебати

Суть методу і його мета:

Мета учасника дебатів – переконати інших у тому, що його підхід до рішення, проблеми правильний.

Проведення дебатів є ефективним засобом навчання учасники дискусіїв вмінню зрозуміло й логічно сформувати свою позицію, віднаходити переконливі факти й доводи в свою підтримку.

Методика проведення.

1.Тему необхідно сформувати у вигляді резолюцій .

2. Розподіл ролей. Розподілити учасники дискусіїв на 2 групи: в підтримку резолюції і ту, що виступає проти. Нагадати учасниками поряд проведення дебатів. Вибрати голову і його помічника, який буде слідкувати за регламентом.

3. Підготовка учасників заняття. Учасники дискусії повинні підготувати “конструктивні аргументи” (які ґрунтуються на 3-5 положеннях, логічно викладені й підкріплені фактами). Вони повинні спробувати уявити, якими будуть доводи супротивника, і підготуватися спростувати ці доводи.

Учасникам треба пояснити користь від участів дебатах: набуття навичок знаходити переконливі докази для супротивника, що не поділяє ваші переконання; вміння розуміти і поважати право інших на особисті переконання.

4. Проведення дебатів. Голова і учасники дебатів займають місця перед присутніми (праворуч від голови – група “за резолюцію”, ліворуч – “проти”)

а) Голова формулює проблему і зачитує резолюцію, встановлює регламент; I етап б) Голова надає слово першому виступаючому від групи, що підтримує резолюцію, і просить викласти конструктивні аргументи (помічник голови повинен попередити виступаючого про закінчення часу); в) Голова надає слово першому виступаючому від групи “проти резолюції”; г) Голова надає слово другому...і так до тих пір, поки не виступлять усі учасники дебатів; II етап д) на цьому етапі кожному учаснику надається можливість спростувати доводи супротивника і відповісти на їх критику. Полеміку завжди починають представники групи, що виступає “проти резолюції”. Процедура її проведення аналогічна процедурі проведення I етапу.

5. Учасники дискусії на цьому етапі викладають причини, за якими вони займають ту чи іншу позицію по визначенню до резолюції. Ведучий (головуючий) може записати на дошці ці причини. Учасники дискусії можуть відповісти на питання, що стосуються причин, але не доводити свою правоту.

6. Всі повинні вказати на ті аргументи, які не дивлячись на те, що не відповідають їх поглядам, примусили задуматися або звучали особливо переконливо

7. В кінці дебатів учасники дискусії повинні оцінити наслідки реалізації позиції супротивника. При цьому, можливо, треба буде оцінити діючий закон або політику, що проводиться.

Культура мовлення під час ведення дискусій

Важливе місце після логіки та організації дискусії має культура мовлення. Адже не так вже й багато людей у ході суперечки вміють дотримуватися елементарної культури мовлення. Це в першу чергу стосується використання необразливих, дипломатичних формулювань і т.п., це стосується вмінню висловлювати лаконічно свою думку, не припускатися двохзначного трактування своїх висловлювань і позицій.

Важливе місце також слід приділити часу виступів сторін, які ведуть дискусію. Не можна, щоб одна сторона мала більше часу для виступів.

Не можна, щоб хтось зі сторін переходив на силові методи ведення дискусії. Сила голосу – це ще не вирішення проблеми, це не наближення до найкращого розв’язання суперечки.

Не можна у жодному разі під час дискусій використовувати недозволені методи ведення суперечок: ображати один одного, натякати на якісь певні негативні сторони один одного, не маючи конкретних доказів чи відносячи до суперечки речі, які не мають логічного відношення до розглядуваних питань.

Запитання для самоконтролю:

1.      Розкажіть про три основні етапи дискусії.

2.      Сформулюйте рекомендації щодо ведення дискусії.

3.      Дискусія — це..

4.      Підготовчий етап дискусії передбачає ...

5.      На другому етапі — основному — обговорюються питання —…

6.      Заключний етап дискусії — це ...

7.      Дискусія може тривати...

8.      Поясніть, як ви розумієте вислів "мозковий штурм" (про дискусію)?

9.      Розкажіть про дебати як популярну форму дискусії.


4. Тема 5. Стратегії критичного мислення


ПЛАН

1.     Взаємозв’язок мети й стратегії..

2.     Основні стратегії розвитку критичного мислення: виклик, рефлексія, обговорення.

3.     Візуалізація та підбір асоціацій як каталізатори ідей.

4.     Навички об’єктивного аналізу.

Література до теми

1.      Ґріффітс К., Кості М. Посібник з креативного мислення. Харків: Фабула, 2020. 288 c.

2.      Громова Н. М. Проблема критичного мислення у працях вітчизняних та зарубіжних дослідників // Психологія педагогічного процесу. 2014. № 3 С. 133-136

3.      Козира В. М. Технологія розвитку критичного мислення у навчальному процесі: навчально-методичний посібник для вчителів. Тернопіль: ТОКІППО, 2017. 60с.

4.      Пометун О., Сущенко І. Основи критичного мислення: метод. пос. для вчителів. Дніпро: ЛІРА, 2016. - 156 с.

5.      Терно С. Світ критичного мислення: образ та мімікрія // Історія в сучасній школі. 2012.  № 7‒ 8

6.      Терно С. Теорія розвитку критичного мислення (на прикладі навчання історії).  Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2011. 105 с.

7.      Тягло О. В. Критичне мислення: [навч. посібник]. Харків : Основа, 2008. 187 с.

 

Хід заняття

 

І. Організаційний етап.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

ІІІ. Теоретичний матеріал

1. Мета проекту — це бажаний та доведений результат, до­сягнутий у межах певного строку при заданих умовах реалі­зації проекту. Визначення мети проекту передбачає поста­новку задачі, що вимагає:

- визначити результати діяльності на певний строк;

- дати цим результатам кількісну оцінку;

- довести, що ці результати можуть бути досягнуті;

- визначити умови, за яких ці результати мають бути до­сягнуті.

Мета проекту має свою структуру, яка може бути подана як ієрархія цілей проекту. Відрізняють генеральну ціль (мі­сію) проекту від цілей першого, а можливо й інших рівнів, а також підцілей/завдань, дій та результатів. Послідовність процесу визначення цілей показано на рис. 2.6.

Рис. 2.6. Процес визначення цілей проекту

Місія — це генеральна ціль проекту, чітко визначена умо­ва його існування. Вона деталізує статус проекту, забезпечує орієнтири для певних цілей наступних рівнів, а також стра­тегії на різних організаційних рівнях.


Місія, як визначає В.Д. Шапіро [34], — це основне зав­дання проекту з точки зору його майбутніх послуг та ви­робів, його важливіших ринків та технологій (рис.2.7).

Рис. 2.7. Взаємозв'язок місій, цілей, сценаріїв і стратегій розвитку проектного комплексу

Стратегія проекту — центральний ланцюг у розробці нап­рямків дій з метою одержання визначених місій і системою цілей результатів проекту.

Підготовку стратегії проекту можна умовно підрозділи­ти на три послідовних процедури:

1. Стратегічний аналіз.

2. Розробка та вибір стратегії.

3. Реалізація стратегії.

Стратегічний аналіз починають з аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища. З боку зовнішнього середовища можна очікувати чи загрози, чи можливості для реалізації проекту.

До чинників зовнішнього середовища відносять:

- технологічні (рівень існуючих, наявність нових техно­логій);

- ресурсозабезпеченість;

- економічні;

- обмеження державного рівню;

- соціальні;

- політичні;

- екологічні;

- конкуренти.

Внутрішнє середовище містить:

- цільові ринки;

- маркетингові дослідження; -збут;

- мережі розподілу;

- виробництво (обладнання, технологія, площа);

- персонал (кваліфікація, чисельність, мотивація, корпо­ративна культура);

- постачання (постачальники, умови та системи постачань);

- дослідження та розробки;

- фінанси (структура капіталу, ліквідність, обертання, фінансовий стан);

- номенклатуру продукції (ступінь диверсифікації).

Виходячи з місії, цілей організації, на основі детального аналізу розробляється стратегія.

Розробка та вибір стратегії здійснюється на трьох різних організаційних рівнях:

1. Корпоративна стратегія (загальний напрямок дій, тоб­то стратегія росту, скорочення чи збереження).

2. Ділова стратегія (стратегія конкуренції певного това­ру на певному ринку).

3.Функціональна стратегія (розробляється для кожного функціонального підрозділу з метою конкретизації обраної стратегії проекту).

Таким чином, під час визначення стратегії проекту треба на­самперед урахувати наступні аспекти:

- географічне місцерозташування, у якому діє проект;

- вибір корпоративної стратегії;

- вибір позиції на ринку та розрахунок часу, якого потре­бує досягнення даної мети;

- встановлення співвідношення «продукт - ринок» для розробки концепції маркетингу;

- функціональне призначення запланованої до випуску продукції;

- вибір оптимальної групи клієнтів;

- основні якості продукції з урахуванням фактичних або потенційних конкурентів;

- використання виключно власних засобів для підсилення становища на ринку або об'єднання з іншими компаніями.

Реалізація стратегії — це необхідність певних змін в організаційній структурі та організаційній культурі. Тому виникає необхідність створення спеціальних координаційних механізмів у доповнення до організаційної структури управління: проектні, міжпроектні, венчурні групи.

 

2.

Підходить для реалізації будь-якої ідеї.

Для кожного з етапів формування критичного мислення використовуються свої інструменти:

ВИКЛИК

1. «Знаю-хочу знати-взнав». Учням задаються питання для самостійного осмислення за обраною темою. Наприклад, при вивченні письменника: Що ви знаєте про цього письменника? Які твори він написав? Які особливості його творів? Що ви взнали нового з його творів/з його біографії? Що вам би хотілося ще взнати з цієї теми? Відповіді записуються кожним учнем в колонки «Знаю» і «Хочу знати» у таблицю: Знаю Хочу знати Взнав Остання колонка може заповнюватися вже після наступного етапу – осмислення. Або можна одразу влаштувати обговорення в парах/трійках/командах. Потім учні заповнюють останню колонку таблиці. Після чого йде спільне обговорення того, чи співпали колонки 2 і 3. Колонка «Хочу знати» дає поштовх до подальшого пошуку нової інформації самостійно – до наступного заняття.

2. Прогнозування за ілюстрацією. Вчитель має показати ілюстрацію до теми обговорення. Діти мають зробити свої припущення щодо теми та що вони знають з цього приводу. Вчитель може задати такі питання: як ви думаєте, що тут зображено? До чого це відноситься (в повсякденному житті, чи до якої галузі/сфери науки тощо)? Яка тема нашого обговорення? Що ви чули про це?

3. Асоціація. Застосовується для визначення теми уроку, розвиває уяву та інтуїцію. Учні мають висловити свої здогадки/асоціації про тему, завдання для вивчення теми, ціль вивчення цієї теми. Обговорення має відштовхуватися від якогось узагальнюючого слова, наприклад, «smog/смог» (для теми «Забруднення навколишнього середовища» з англійської мови).

4. Кошик ідей/Бреінстормінг. Про технологію бреінстормінгу ми писали раніше. Щодо техніки «кошику ідей» – її ціллю є здебільшого зацікавлення дітей. Вчитель задає питання про те, що учні знають про певну тему/проблему. Кожен учень записує те, що згадає (на це виділяється 2 хв.). Далі учні обмінюються інформацією в командах – записують нові ідеї, якщо такі в когось з’являться. Потім по колу кожна команда називає якийсь із записаних фактів і всі разом складають єдиний список ідей у вигляді тез – в одну «кошик» (можна взяти реальний кошик і складати туди папірці з ідеями, або ж намалювати його на плакаті і приліплювати туди стікери). Головний принцип – як і в бреінстормінгу – записуються усі ідеї, навіть помилкові (наприклад, «Шевченко народився в сім’ї музикантів»). Наприкінці заняття вчитель може виправити недостовірні тези і вписати туди разом з дітьми нову правдиву інформацію.

5. Правильно/неправильно. Вчитель задає класу заздалегідь продумані питання за темою заняття. Всі питання починаються з «А правда, що…?». Відповідь може бути тільки «так чи ні». 6. Товсі/тонкі питання. Вчитель влаштовує опитування за певною тематикою (питання готуються заздалегідь). «Тонкі» питання передбачають відповідь лише «так чи ні» і починаються, наприклад, так: хто …? Що…? Чи правда, що…? Чи правильно твердження, що…? Чи можливо, що…? Чи згідні ви з…? Як звати…? Яку назву має…? «Товсті» питання вимагають розгорнутої відповіді – з аналізом, синтезом, порівнянням, оцінкою. Наприклад: дайте три пояснення, чому…? Поясніть, чому…? Чому ви вважаєте, що…? В чому різниця між…? Як можна узагальнити наступні поняття…? Що буде, якщо…?

7. Дерево припущень. Підходить для тем, що містять елемент прогнозування, або обговорень щодо розвитку якогось явища у майбутньому. Учні озвучують свої ідеї та спільно створюють «дерево передбачень», де стовбур – задана тема, гілки – передбачення (я думаю, що …; ймовірно, що буде так…), а листя – аргументи на користь тверджень.

8. Алфавіт. Учні отримують завдання написати якнайбільше фактів про тему навчання, при цьому кожне слово- факт має починатися з літер алфавіту. Наприклад, вивчення теми «вода»: Технології товсті/тонкі питання, дерево передбачень, кошик ідей та бреінстормінг можуть також використовуватися і в інших етапах розвитку критичного мислення (тільки ціллю їхньою буде відповідно осмислення, або рефлексія щодо матеріалу).

ОСМИСЛЕННЯ

1. Технологія «6 капелюхів». Може застосовуватися і на етапі виклику, але вже містить певні елементи осмислення та навіть рефлексії. Учні діляться на команди (або це можуть бути окремі ролі для 1 людини), кожна з яких отримує свого «капелюха». Колір капелюха вказує на тип завдання: Білий капелюх – розкажіть про тему лише у фактах і цифрах. Жовтий капелюх – подумайте, чому … (далі йде якесь питання, що стосується фундаментальних основ теми, яку досліджує клас). Чорний капелюх – доведіть, що … (в рамках теми). Червоний капелюх – подумайте, який емоційний стан може викликати в нас ця тема (або якийсь її ключовий елемент). Зелений капелюх – подумайте, як використати тему/її елементи, щоб це зробило наше життя радіснішим?/ які позитивні моменти має ця тема? Синій капелюх – узагальніть висловлювання всіх попередніх групкапелюхів/підсумуйте, що корисного та нового ми взнали в результаті цього завдання.

2. Зигзаг. Ця технологія допомагає учням детально осмислити тему та розвинути навички колективного критичного аналізу. Етапи заняття: · Учні діляться на робочі групи по 4-6 осіб. Перед кожною командою ставиться задача – спільно створити узагальнюючий текст за темою заняття в певному стилі (стиль – есе, лист другу, тези до конференції, стаття в профільний журнал, вірш тощо – можна визначити шляхом жеребкування). · Кожна робоча група спільно визначає ключові ідеї майбутнього тексту (опорні слова/ план/ схема). Можна використовувати тут якусь з технологій етапу «виклику». · Після цього кожен член команди отримує якусь експертну роль (можна порахуватися на перший-четвертий в кожній команді. Кожен номер символізує якусь експертну роль). Далі однакові номери з усіх команд сідають працювати в новій, експертній групі – так утворюються 4-6 експертних груп, які працюють за 4-6 напрямками. · Після такої співпраці, експерти повертаються до своїх команд, які були визначені на початку заняття. І вже там створюють спільний узагальнюючий текст у визначеному стилі. При цьому кожен з експертів спершу має донести іншим членам команди результат роботи експертної групи – для того, щоб усі напрямки теми стали відомі кожному і були враховані при написанні тексту. · Після написання тексту, кожна команда зачитує його перед усією аудиторією.

3. Fishbone (Рибна кістка). Свою назву цей інструмент дістав через те, що його візуальне вираження нагадує рибну кістку. Він довзоляє учням «розбити» загальну проблемну тему на низку причин та аргументів. Застосування цього прийому допоможе учням зрозуміти важливість аргументації, а також те, що кожна проблема – багатогранна, може мати кілька причин, що впливають одна на одну. «Рибна кістка» є дуже дієвим інструментом у застосуванні до соціальних тем , на зразок «шкідливі звички», «підліткова злочинність», «погана екологія в місті» тощо. Порядок роботи: · Після спільного обговорення проблемної теми під модерацією вчителя учні записують її чітке формулювання в полі «Проблема». · Після аналізу інмформації за темою (з текстових матеріалів, фільмів тощо) учні виділяють причини та аргументи, що їх підтверджують. Часто причин знаходиться більше, ніж аргументів. У такому випадку варто пояснити дітям, що це – нормально, адже бувають ситуації, коли причини ще не мають логічного пояснення і залишаються у якості припущень. · Шляхом аналізу «причин-аргументів» діти формулюють висновок, який записується в останній частині малюнку.

4. INSERT/ІНСЕРТ (інтерактивна система запису для ефективного читання і розмірковування) Це технологія дає можливість дитині глибше осмислити запропонований для опрацювання текст. Учні читають текст і ставлять відповідні позначки біля окремих слів/фраз: · + Я це знав · - Я це не знав/ Я думав інакше · ? Це мене здивувало · ! Я хотів би дізнатися про це детальніше Далі учні заповнюють таблицю, куди вписують фрази/слова/речення, що їх зачепили, – у відповідну колонку + – ? !

1. Ромашка Блума. Інструмент розроблений за педагогічним принципом таксономії (від грец. – порядок і закон) американського психолога Бенджаміна Блума та його шести рівнів учбових цілей в когнітивній сфері: знання – розуміння – застосування – аналіз – синтез – оцінка. Після першого знайомства з інформацією, вчитель задає учням питання: · Прості/фактичні (на перевірку пам’яті): що…? Де…? Коли…? · Уточнюючі: ти вважаєш, що…? Тобто ти сказав, що…? Ти бачиш це так …? · Пояснюючі: чому…? Що мається на увазі…?яка головна ідея…? · Творчі, де є елемент прогнозу/припущення: а що, якби…? Як би покращили…? Запропонуйте альтернативу… · Оцінювальні: чим щось відрізняється від іншого? Наскільки цінними є…? Як би ви визначили/аргументували…? Яке судження ви можете зробити з приводу…? тощо. · Практичні, що мають висвітлити зв’язок теорії з життям: де це застосовується у повсякденному житті? Як це можна використати на практиці? Питання можна оформити у вигляді «ромашки Блума» (де на кожній пелюстці – відповідне питання) та дати на опрацювання в командах.

2. Логічний ланцюжок. Учням дається завдання, де є уривки з тексту, цитати, факти, події, визначні персони – все це потрібно поєднати, або записати в хронологічному порядку, згідно з логікою.

3. Карусель. Командна робота. Вчитель формулює проблемні питання відкритого характеру – стільки, скільки є команд. Заздалегідь потрібно приготувати кольорові маркери, листки А3 з питаннями (по 1 на кожному). За сигналом вчителя листки передаються між командами по годинниковій стрілці. Група спільно записує відповідь на питання. Відповіді не мають повторюватися. Далі можна вивісити листки на дошку та проголосувати за найкращу командну відповідь на кожне питання (останнє відноситься вже до наступного етапу – «Рефлексії»).

РЕФЛЕКСІЯ

1. Кластер. Якщо явище, що вивчається, має багато різних за значенням характеристик та ознак, можна дати учням завдання створити схему-кластер. Правила створення: в центрі записується слово, навколо якого фіксуються слова/словосполучення, пов’язані з темою. Учні озвучують все, що знають, використовуючи метод мозкового штурму. Це можуть бути не лише чіткі факти, але й асоціації чи творчі сприйняття. Далі вся ця інформація спільно з учнями групується, класифікується, категоризується та оформлюється графічно в певну схему. Ось як, наприклад, може виглядати кластер на тему «Природа»:

4. Есе. Учням дається завдання написати аргументоване есе на розглянуту тему, або певної ключової тези/думки/аспекту теми.

5. Таблиці. Концептуальна таблиця: використовується для порівняння трьох чи більше аспектів/питань (по горизонталі розташовується те, що потрібно порівняти, по вертикалі – різні риси і якості, за якими учні мають порівнювати).