Матеріал до теми

Техніка боротьби у партері

Перевороти скручуванням

Переворот скручуванням захватом дальньої руки знизу і стегна зсередини. Захист: лягти на бік спиною до атакуючого, відставити дальню руку і ногу в сторону.

Переворот скручуванням захватом дальнього стегна зсередини і шиї зверху (однойменного плеча). Захист: лягти на бік спиною до атакуючого, виставити дальню ногу в упор.

Переворот скручуванням захватом шиї важелем, притискуючи голову стегном. Захисти: а) виставити ногу вперед-в сторону і, повертаючись грудьми до атакуючого, зняти його руку з шиї. Контрприйом: переворот назад захватом різнойменної руки під плече.

Переворот скручуванням захватом руки на ключ і дальньої гомілки. Захисти: прибрати дальню ногу назад - в сторону; випрямляючись, перейти у високий партер; звільнити захоплену ногу і, виставляючи її вперед - в сторону, встати в стійку.

Переворот скручуванням захватом рук і дальнього стегна знизу-з середини. Захист: відставити захоплену руку і ногу в сторону.

Переворот скручуванням захватом дальньої руки знизу і стегна. Захист: лягти на бік спиною до атакуючого, відставити дальню руку і ногу в сторону.



55


Переворот скручуванням захватом дальньої руки і гомілки. Захисти: а) не даючи захопити себе, відвести руку в сторону, а ногу відставити назад-в сторону; б) опускаючи ближнє плече, випрямити захоплену ногу і звільнити її.

Переворот скручуванням захватом схрещених гомілок. Захисти: а) захопити руку, підтягти ближню ногу до себе; б) сісти і захопити ближню ногу атакуючого.

Переворот скручуванням зворотним захватом дальнього стегна. Захист: відштовхуючись ногою від килима, просунутися вперед-в сторону атакуючого. Контрприйом: накривання ближньою ногою, впираючись руками в килим.

Переворот скручуванням захватом шиї з-під плеча і дальньої гомілки (стегна) знизу-з середини. Захист: лягти на бік спиною до атакуючого. Контрприйоми: а) вихід на верх висідом; б) кидок підворотом захватом руки під плече (з підніжкою).

Перевороти забіганням

Переворот забіганням захватом шиї з-під дальнього плеча, притискуючи руку стегном. Захисти:

а)  притиснути руку до себе; б) перенести вагу тіла в сторону суперника, прибрати руку із-за коліна і притиснути її до себе. Контрприйоми: а) переворот через себе захватом руки під плече і різнойменного стегна зсередини; б) вихід на верх висідом.

Переворот забіганням захватом руки на ключ і дальньої гомілки. Захисти: відставити ногу назад - в сторону; лягти на бік спиною до атакуючого, впертися вільною рукою в килим і виставити ногу вперед - в сторону.

Переворот забіганням захватом руки на ключ і дальньої гомілки, притискуючи руку стегном. Захист: виставити захоплену ногу в сторону і захопити ногу суперника. Контрприйом: вихід на верх висідом захватом стегна через руку.

Перевороти переходом

Переворот переходом захватом схрещених гомілок. Захисти: сісти на ноги, захопити ближню ногу суперника; встати у високий партер і звільнити ближню ногу.

Переворот переходом захватом за підборіддя і зачепом ближнього стегна (ножицями). Захист: перенести вагу тіла на захоплену ногу, впираючись дальньою рукою і ногою в килим.

Переворот переходом зачепом дальньої ноги стопою зсередини і захопленням руки (шиї). Захист: перенести вагу тіла в сторону суперника, відставляючи захоплену ногу в сторону.

Перевороти перекатом Переворот перекатом захватом на важіль із зачепом гомілки. Захисти: притиснути голову до руки, не даючи захопити на важіль; притиснути захоплену руку до тулуба, випрямити ногу; розвернутися грудьми до атакуючого.

Переворот перекатом зворотним захватом дальнього стегна. Захист: захопити руку, лягти на стегно захопленої ноги.

Переворот перекатом захватом дальньої гомілки двома руками. Захисти: випрямити захоплену ногу в сторону; лягти на бік спиною до атакуючого; витягнути ноги.

Переворотирозгинанням Переворот розгинанням обвивом ноги із захватом дальньої руки зверху-з середини. Захисти: впертися дальньою рукою в килим і перенести вагу тіла на захоплену ногу; лягти на бік у сторону захопленої руки.

Переворот розгинанням обвивом ноги із захватом шиї з-під дальнього плеча. Захисти: не дати зробити обвив - захопити стопу атакуючого, з'єднати стегна; притиснути руку до тулуба, відставити захоплену ногу назад.

Перевороти накатом

Переворот накатом захватомрізноименного зап'ястя між ніг. Захист: сідаючи, впертися вільною рукою і ближньою ногою в килим.

Переворот накатом захватом тулуба і передпліччя зсередини із зачепом ноги стопою. Захист: лягти на сторону і повернутися грудьми до атакуючого.

Дожимання на мосту, виходи з моста:



56


•               дожимання із захватом руки та шиї збоку (зі з’єднанням та роз’єднанням рук). Виходи з мосту: а) забіганням в сторону від партнера; б) звільняючи руки, повернутися в сторону партнера;

•               дожимання із захватом руки та тулуба збоку. Вихід з мосту: забіганням в сторону від партнера. Контрприйоми: а) переворот через себе із захватом руки двома руками; б) переворот через себе із захватом руки та тулуба;

•               дожимання із захватом тулуба двома руками збоку (сидячи, лежачи). Вихід з мосту: впираючись руками в підборіддя, лягти на живіт. Контрприйоми: а) переворот через себе із захватом руки та шиї; б) накривання висідом із захватом руки та шиї;

•               дожимання із захватом однойменного зап’ястя та тулуба збоку. Вихід з мосту: забіганням в сторону від атакуючого. Контрприйом: накривання забіганням в сторону від атакуючого. Орієнтовні комбінаціїприйомів:

•               переворот скручуванням захватом шиї з-під дальнього плеча - переворот скручуванням захватом рук збоку;

•               переворот скручуванням захватом шиї з-під дальнього плеча - переворот скручуванням захватом передпліччя зсередини;

•               переворот накатом захватом шиї з-під плеча і тулуба зверху - переворот забіганням захватом шиї з-під плеча;

•               переворот скручуванням захватом схрещених гомілок - переворот накатом;

•               переворот накатом з ключем і захватом тулуба зверху - переворот переходом з ключем і захватом підборіддя.



Эта лекция ещё не готова к просмотру.