Skip to main content

Blocks

Skip Feedback

Feedback

  • FeedbackОцінка якості курсу
Skip Navigation

Navigation

  • Home

    • Site pages

      • My courses

      • Tags

      • URLІнструкція - основи роботи з системою Moodle

      • FolderКорисні матеріали

      • PageКорисні посилання

      • ForumНовини сайту

      • FeedbackОцінка якості курсу

      • FeedbackОцінка якості курсу

      • PageВідео-консультування

    • My courses

    • Courses

      • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

          • Фізичне виховання 2-й курс (Гасан Є.С.)

          • Інклюзивне фізичне виховання

          • Лікувальна фізична культура

          • Настільний теніс з методиками викладання

          • Оздоровче харчування

            • General

            • Topic 1

            • Topic 2

              • LessonМатеріал до теми

              • AssignmentСамостійна робота до теми

              • FileПроблема ГМО продуктів-проблема вибору

            • Topic 3

            • Topic 4

            • Topic 5

            • Topic 6

            • Topic 7

            • Topic 8

            • Topic 9

            • Topic 10

            • Topic 11

            • Topic 12

            • ЗАЛІК

          • Педагогічні дослідження у фізичній культурі і спорті

          • Рухливі ігри з методиками викладання

          • Спортивні єдиноборства з методиками викладання

          • Спортивні споруди

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

        • Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...

      • Циклова комісія природничих дисциплін та туризму

      • Циклова комісія видавничої справи та редагування

      • Циклова комісія іноземних мов

      • Циклова комісія економічних дисциплін та менеджменту

      • Циклова комісія математичних дисциплін та програмн...

      • Циклова комісія соціальної роботи та педагогічних ...

      • Циклова комісія суспільних дисциплін та права

      • Циклова комісія фізичного виховання та здоров’я лю...

      • Циклова комісія філологічних дисциплін

      • Підготовчі курси

      • Паспорт ОПП

      • Кваліфікаційні іспити 2024

      • Студрада ЕПФК

      • АРХІВ

  • Close
    Toggle search input
  • English ‎(en)‎
    • Українська ‎(uk)‎
    • English ‎(en)‎
  • Log in

Оздоровче харчування ...

Close
Toggle search input
  1. Home
  2. Courses
  3. Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти
  4. Перелік дисциплін вільного вибору здобувача освіти...
  5. Оздоровче харчування
  6. Topic 2
  7. Самостійна робота до теми

Самостійна робота до теми

Completion requirements

Провести тестування у 6-8 осіб і зробити висновки

1. З чого починається Ваш день?
Зі щільного сніданку: каша, яйця, сир – 1
Зі зборів у поспіху та перекушування дорогою на роботу – 2
З чашки міцної кави та сигарети – 3

2. Скільки разів на день Ви зазвичай їсте?
4-5 разів: сніданок, обід, полудень та вечеря, зазвичай у встановлений годинник – 1
Щоразу, як зголоднієте – 2
Пропускаєте сніданок, трохи в обід, і рясно вечеряєте вдома, пізно ввечері – 3

3. Яку кількість рідини Ви зазвичай випиваєте на день?
Багато, до двох літрів, переважно воду – 1
Вживаєте досить багато напоїв типу коли, соків або холодного чаю, але не більше літра на день - 2
Трохи - три-чотири чашки кави або баночку солодкого газування – 3

4. Які молочні продукти Ви їсте найчастіше?
Сир і кисломолочні продукти.
Молоко – 2
Вершки або згущене молоко – 3

5. Які продукти найчастіше купуєте?
Крупи, овочі, курку, рибу
Свинину, яловичину, готові салати.
Консерви, копченості, ковбасу, чіпси, тістечка – 3

6. Де Ви найчастіше їсте?
За обіднім столом будинку або за столиком кафе чи ресторану – 1
Перед телевізором або на робочому місці – 2
У машині, на ходу, або біля кіосків з шаурмою – 3

7. Чи можете ви пригадати, що у вас було вчора на обід?
Так 1
Насилу, тільки частина страв – 2
Ні – 3

8. Якщо доводиться перекушувати, що Ви обираєте?
Банан, йогурт, сири – 1
Булочки або тістечка – 2
Чіпси, солоні сухарики – 3

9. Як Ви ставитеся до риби та морепродуктів?
Намагаюся їсти частіше.
Купую не часто – 2
Не люблю і не їм – 3

10. Чи цікавитеся Ви свіжістю та складом продуктів, перш ніж купити їх?
Обов'язково уважно вивчаю упаковку.
Іноді, переважно стежу за свіжістю молочних продуктів.
Ні, купую і їм, що купив – 3

Порахували кількість балів? Ну що дивимося результат?

10–16 балів
Схоже, ви добре знайомі із постулатами здорового харчування. Ваш раціон добре збалансований, у ньому переважають корисні для організму продукти, ви вживаєте достатньо рідини. Режим харчування організовано правильно. Ви - відповідальна людина, яка дбає про своє здоров'я.

17–23 бали
Іноді ви робите спроби харчуватися правильно, купуєте необхідні продукти, намагаєтеся снідати, але потім забуваєте про свої добрі наміри і знову переходите на картоплю фрі з газуванням. Намагайтеся бути уважнішими до свого раціону, і ваш організм дуже скоро скаже вам за це спасибі.

24–30 балів
Результати тесту говорять про те, що ви не замислюєтеся про те, що їсте і як їсте і як це може вплинути на ваше здоров'я. Згодом харчування аби як може зіграти з вами злий жарт. Вам варто більше уваги приділяти своєму раціону, адже від того, що ми їмо, залежить те, як ми виглядаємо і як почуваємося.

Тест відношення до їди— це інструмент діагностики харчових психологічних розладів, розроблений в університеті Торонто Інститутом психіатрії Кларка в 1979 році. Повна англійська назва – Eating Attitudes Test, або скорочено ЕАТ.

Спочатку тест ставлення до їжі EAT призначався для скринінгу, виявлення, нервової анорексії і був 40 тест - питань. Згодом глибші знання про природу харчових розладівдозволили модифікувати self-test, і в 1982 розробниками була створена шкала ЕАТ-26, що складається з 26 питань і має більш уніфіковане застосування. Тест EAT-26 виявився чіткішим і корисним для діагностики різних порушень харчової поведінки порівняно з первісним варіантом. Крім того, у такому вигляді він дозволив виявляти не лише нервову анорексію, а й нервову булімію.

Тест на анорексію та булімію EAT-26 широко застосовується для скринінгу і зараз. В даний час тест ставлення до їжі EAT-26 - це найпоширеніший, універсальний інструмент досліджень порушення харчової поведінки.

Цікаво, чому людині властиво замислюватися про важливі речі лише тоді, коли відступати вже нема куди? Лише коли притисне, ми раптом розуміємо, як сильно помилялися. Як не прикро це визнавати, я не виняток. Коли у мене виникли проблеми із травленням, я різко прозріла. Виявляється, є все підряд, без розбору зовсім не здорово! І нехай це очевидно, але я це зрозуміла не відразу.

Ми вже давно не пітекантропи, щоб харчуватися, що завгодно. Тому, перш ніж зрозуміти, на яких основних принципах базується правильне харчування, пропоную відповісти собі на кілька питань, причому чесно.

Тест «Чи правильно я харчуюсь?»

Отже, серія запитань №1. Що я їм?

а) все, що є в холодильнику

б) люблю фастфуд

в) м'ясо, рибу, овочі, фрукти

Як часто я їм фастфуд?

а) двічі-тричі на тиждень

б) кілька разів на місяць

в) я не харчуюсь фастфудом

Як багато рідини я п'ю?

а) п'ю тільки, коли мучить спрага

б) менше літра на день

в) близько двох літрів на день

Коли мені сумно, я:

а) балуюся солодким

б) балуюся солодкою випічкою

в) так не заїдаю я сум

Як часто я вживаю алкоголь?

а) тільки коли мені сумно, а це буває не часто

б) до чого тут це, я не алкоголік

в) дуже рідко, і під гарну закуску

Серія запитань №2. Скільки я їм?

а) поки не наймося

б) звичайна порція – тарілка вгору

в) порція, яка дозволяє відчувати себе трохи голодним

Чи дотримуюся я режиму харчування?

а) я їм, коли зголодніла

б) я їм, коли є час

в) намагаюся харчуватися щогодини

Скільки разів на день я їм?

а) тільки, коли голодна

б) вранці та ввечері

в) чотири рази

І питання №3. Коли я їм?

а) люблю побалувати себе перед сном

б) їм після восьмої вечора

в) їм до шостої вечора

Отже, підіб'ємо підсумок. Нехай тест «Чи правильно я харчуюсь?» і не найсерйозніший, однак, він цілком допоможе вам зрозуміти, наскільки ви неспроможні в питанні харчування. Якщо у своїх відповідях ви частіше обирали пункти а) та б), то ваше харчування жодного разу не правильне, не збалансоване і тому не може бути здоровим за визначенням.

Звідси головна теза: правильне харчування – це здорове харчування, а здорове харчування – це збалансоване харчування!

Основу такого харчування становлять білки, жири та вуглеводи. Мабуть, варто згадати, навіщо вони потрібні.

З білківбудуються тканини нашого організму. Їхня калорійність становить 4,1 ккал на 1 грам. Білки ми черпаємо з молочних продуктів, м'яса, яєць, риби та горіхів. З їх споживанням ми отримуємо відносно невеликий обсяг добової енергії, всього 10-15%, з якої організм не створює запасів. Тому вживаючи білкові продукти, ми насичуємось досить швидко.

Жири, Якраз покликані створювати запаси енергії в наших організмах. Вони досить енергоємні – 9,3 ккал на 1 грам. Основними джерелами жирів є: жирне м'ясо, сало, олії та, знову-таки, горіхи. Для «щастя» нам необхідно лише 30 грамів жирів на добу. Рекомендується вживати жири рослинні та отримані з риби (тобто поліненасичені). Жири беруть активну участь у процесах обміну речовин та травлення. Вони просто незамінні для засвоєння жиророзчинних вітамінів та бета-каротину.

Вуглеводиза своєю енергетичної цінностісхожі з білками - 4,1 ккал на 1 грам і надходять до нас із хліба, борошняних продуктів, різноманітних круп та картоплі. З вуглеводами наш організм отримує близько 50% всієї енергії, що надходить. Від них також швидко приходить почуття ситості, хоч і не таке тривале, як від білків. Вуглеводи постачають в організм так звану "енергію негайного використання". Ще вони стимулюють роботу внутрішніх органів.

 


Data retention summary
Get the mobile app