Східні дієти

Однією з найцікавіших і найкорисніших для європейця дієт є китайська дієта. Основу раціону в Китаї становлять рис або інші злаки, причому з давніх часів збереглася традиція варити рис на пару в спеціальній судині - чжені. Рис у дієті китайців доповнюють овочеві або м 'ясні страви.


Однією з найцікавіших і найкорисніших для європейця дієт є китайська дієта. Основу раціону в Китаї становлять рис або інші злаки, причому з давніх часів збереглася традиція варити рис на пару в спеціальній судині - чжені. Рис у дієті китайців доповнюють овочеві або м 'ясні страви.

Різні делікатеси, за типом ароматних яєць або смажених удавів, готуються у них тільки у свята. А основним повсякденним раціоном є рис усіх сортів, який приготовлений будь-якими можливими способами, з бобами, м 'ясом, рибою, морепродуктами або овочами. Причому м 'ясо без овочів китайці не їдять - в будь-якій їх м' ясній страві за заповітами Конфуція має бути не менше половини овочів.

Сьогодні в Китаї овочі їдять не тільки свіжими, а й маринованими, сушеними або квашеними. Всі страви щедро здобрюються кунжутною олією, спеціями, соєвим соусом і приправами.

Основними овочами на столі китайців традиційно стали кабачки і капуста, гарбуз і рідкісний, пізніше додалася квасоля, картопля, батат і помідори, багато інших коренеплодів. М 'ясні страви в основі своїй готуються з дрібно нарізаної свинини, обсмаженої на олії з спеціями, пряностями і соусами. Рибу гасять у соусі, засмажують на відкритому вогні з гострим або солодким соусом. Типовим для китайців є велика кількість морепродуктів - креветок, крабів, восьминогів або трепангів.

Раніше китайці не споживали молока взагалі, але сьогодні молочні продукти поступово входять в їх раціон. Але овочів і фруктів китайці їдять набагато більше, ніж всі інші народи.

Сира їжа

Китайські дієти сьогодні стають все більш популярними. Одним з принципів всіх китайських дієт є застосування сирих продуктів - всі страви з овочів і фруктові страви їдяться виключно сирими, а вареною допускається застосування тільки крупи, в основному рису.

Китайці, а разом з ними і прихильники китайської їжі, вважають, що тільки натуральні продукти в їх первозданному вигляді можуть забезпечувати організму нормальну і безперебійну роботу. Однак не кожна жінка в нашій країні готова перейти на харчування сирими продуктами і рисом постійно.

У цьому випадку на допомогу вам може прийти китайська експрес-дієта на 14 діб (двотижнева), вона допоможе вам налагодити правильну роботу всіх органів і систем, поправити здоров 'я і, звичайно, схуднути.

Китайська медицина поділяє всі захворювання людини, які розвиваються через неправильні принципи харчування, на дві групи - безпосередні хвороби харчування і хвороби, що побічно залежать від харчування.

Перша група залежить від надлишку або недостатності тих чи інших речовин в організмі. Наприклад, за канонами китайської медицини, поїдання продуктів, що мають тваринне походження, призводить до концентрування білків і жирів в організмі, але паралельно з цим знищує або різко скорочує кількість багатьох вітамінів і корисних речовин.

До таких хвороб відносять хронічні патології і порушений обмін речовин. При них проблеми розвиваються повільно і непомітно, а проявляються нездужаннями загального характеру.

Непрямими причинами китайці вважають інфекції. У нормальному організмі мікроби живуть спокійно і допомагають життю людини, вони повністю контролюються її тілом. При нераціональному харчуванні захист слабшає, а мікроби бунтують і дають патології.

При тепловій обробці, звичайно, гинуть багато шкідливих мікробів. Але їжа позбавляється більшої частини свого біологічного сенсу, "тонкі флюїди" їжі вогонь вбиває. Тому всі китайські дієти в своїй основі містять сироїдіння.


На думку китайців, сира рослинна їжа збалансована за складом, і травлення людини повноцінно пристосоване під її перетравлення і засвоєння. При такому стилі харчування лікуються хворіючі клітини, відновлюються зношені тканини, знаходиться нова сила у бездіяльних органів. А жирова тканина зникає через голодування, виводяться зайва рідина і токсини. Поступово жирову тканину замінюють нормальні клітини тіла, і організм набуває колишніх форм. Втрати ваги - це, за китайськими канонами, ознака набутого здоров 'я.

Принципи харчування в китайській дієті

Китайська дієта на 14 днів/

У порівнянні з обробленими на вогні продуктами харчування, які в Китаї вважають важкими, при харчуванні сирими овочами і фруктами значно знижені навантаження на травний тракт людини.

Навіть якщо людина з 'їсть багато фруктів або овочів, ці продукти не будуть викликати у неї почуття тяжкості в животі, з них не утворюється токсичних сполук і не відбудеться розладів травлення. З кишечника в плазму крові будуть проникати поживні речовини, а не шлаки або отрути з термічно обробленої їжі.

Китайська медицина велику роль віддає питтю рідини, особливо мінеральних вод, які промивають органи і очищають їх від скупчення шлаків.

Всі продукти і рис повинні бути приправлені набором спецій, оскільки приправи стимулюють імунітет, розвивають почуття смаку і лікують. Джерелом харчового білка в китайській дієті виступає морська риба або гриби, які, залежно від сезону, обробляють на пару, варять або обсмажують.

Двотижнева китайська дієта - цілюща

Основою в даному вигляді дієти став рис, сирі овочі і фрукти, проте китайці не були б китайцями, якби не використовували в дієтах свої улюблені морепродукти, морську рибу і морську капусту. Якщо ви помітили, серед китайців дуже мало повних людей, і цьому чимало сприяє їх дієта, а вони їдять все, що літає по небу і плаває в морях.

Китайська дієта на 14 днів/


Перед початком китайської дієти, вранці після пробудження, необхідно випити дві склянки холодної кип 'яченої або гарячої води. Ця процедура проводиться тричі на тиждень: щопонеділка, в середу і в п 'ятницю. Така дія необхідна, щоб промити кишківник, а це в подальшій дієті сприяє активному травленню і найкращому засвоєнню нутрієнтів з їжі.

День 1

  • На сніданок потрібно з 'їсти 150 г білокачанної капусти в свіжому вигляді, випити мінералки в кількості однієї склянки (без газів).
  • В обід необхідно з 'їсти чотири столових ложки без гірки вареного рису, поєднуючи зі 150 г сирої натертої моркви з оливковою олією, запити склянкою мінеральної води (без газів).
  • Вечеря - 150 г морських відварених креветок, хлібець з листом салату і 20-грамова стопка рисової горілки.

День 2

  • До сніданку подають 150 г нарізаної соломкою моркви з рослинною олією, одну грінку. Також слід випити мінеральну воду в кількості однієї склянки.
  • В обід необхідно з 'їсти 200 г суміші з селери, капусти, моркви та листя салату, 15-20 г хліба і випити склянку соку із зелених яблук.
  • На вечерю необхідно 100 г парового коричневого рису, чотири великих листа салату, півгрейпфрута, випити 1 склянку мінералки.

День 3

  • На сніданок пропонується 200 г суміші з яблук, апельсина, груші і банана і склянка соку з апельсина.
  • На обід їдять близько 250 г парової спаржі, салат з будь-якого виду капусти з лимонним соком (150 г), хліб (15-20 г) і склянка мінералки.
  • На вечерю пропонується відварена картопля (1 шт.), 250 г обсмажених на кунжутній олії грибів, 1 склянка мінералки.

День 4


  • На сніданок пропонують склянку соку з яблук, ціле яблуко і невеликий апельсин, одну грінку.
  • На обід їдять варену спаржу з рисом і базиліком (близько 300 г), одне яблуко і шматочок хліба, також слід випити мінералки в кількості однієї склянки.
  • До вечері пропонується дві відварені картоплини і 200 г морської риби на пару, шматочок хліба і стопка рисової горілки.

День 5

  • На сніданок пропонують тарілку рисової каші на воді і склянку мінералки без газів.
  • В обід запропоновано з 'їсти 200 г морської капусти в суміші з білокачаною, пелюшку з рисового борошна, 1 ст. мінералки.
  • На вечерю їдять 200 г салату з моркви, листя салату і капусти, заправленого кунжутною олією, 0,5 рисової пелюшки і склянка мінералки.

День 6

  • На сніданок пропонують тарілку рисової каші на воді і склянку соку із зелених яблук.
  • На обід дають 200 г морської мови, 150 г суміші з яблука, ківі та апельсинів, склянку соку з манго.
  • На вечерю дається шматочок нежирної свинини, обсмаженої без олії, трохи хліба і чотири великих листки салату з лимонним соком, 0,5 апельсина і 20 грамів рисової горілки.

День 7

  • За сніданком їдять 250 г суміші з чорнослива, яблука, абрикоса і запивають склянкою мінералки.
  • На обід пропонується 150 г рису з фруктами і ложкою меду, склянка мінералки.
  • До вечері дається 250 г відварених або сирих морепродуктів, морська капуста з овочами у вигляді салату (200 г), половина рисової пелюшки і склянка мінералки.

Другий тиждень дієти в точності повторює перший тиждень.

Протипоказання

Китайська дієта, незважаючи на уявну суворість, переноситься легко практично всіма людьми, а ефект схуднення виникає до кінця першого тижня. Але ось вагітним жінкам і матерям-годувальникам, а також підліткам і гіпертонікам через наявність у дієті алкоголю вона заборонена.

Якщо вам хочеться трохи долучитися до східних традицій, ви не проти морської капусти і любите рибу - ця дієта для вас. Вона допоможе поправити здоров 'я і скинути від 5 до 8 кг зайвої ваги.


Цей урок ще не готовий.