Техніка ударів руками у карате

ТЕХНІКА УДАРІВ РУКАМИ (ТЭ ВАДЗА) Практично будь – яка тверда частина людського тіла може слугувати засобом захисту або атаки, а також використовуються руки та ноги. Застосування рук в шотокані в якості атаки й захисті відіграє головну роль в карате. Головні критерії раціональності її виконання ударів руками є: -час розгону тіла спортсмена при досягнені до цілі, а також скритість виконання від частини ударної дії; -досягнення максимальної горизонтальної швидкості тіла й ударного звена; -збільшування ударної маси в ударній взаємодії [11]. 11 Одними з самих небезпечних ударів в карате являються удари руками. Такий удар є прямим ударом кулаком вперед. Кулак зжимається складаються фаланги пальців одна за другою, а зверху складується зігнутий великий палець. Удари руками в карате, застосовують в якості атакуючої зброї та як спосіб захисту який має важливе значення в карате. Традиційно, техніка карате була прямолінійна, надійна й міцна, тому що від надійності прийомів та їх ефективності залежить життя бійця. Ногами вище поясу ударів не наносили, робота руками займала головне місце. Крім того, прямий удар рукою вперед Дзукі - вважається одним небезпечним ударом, оскільки тяжко побачити його та визначити його швидкість, якщо він наноситься з правильної позиції, після фінта або на прискорення атаки супротивника. Прямий удар Чоку Дзукі наноситься тільки вперед на місці. Траєкторія удару представляє собою пряму лінію. Рука повертається назад в вихідне положення (Хікіте) за тією ж траєкторією. За час проходження дистанції від стегна до цілі кулак робить гвинтоподібний рух, а саме: в вихідному положенні вільно зжатий кулак находиться біля стегна пальцями догори. Коли рука випрямлена в кінцевому положенні, кулак розташований пальцями донизу. Розворот кулака складає 180°. З вихідного положення на місці удар наноситься наступним чином. Поставимо дітей в стійку хачі-джедач, тоді ліва рука з зібраним кулаком (пальцями донизу) стоїть попереду на рівні грудної клітини. Права рука з зібраним кулаком (пальцями догори) знаходиться в районі стегна. Лікоть прижатий до боку, плечі розслаблені. Починаємо одночасно змінювати руки місцями. Права рука йде вперед, а ліва йде на стегно. Треба дотримуватися умов прямолінійності траєкторії й гвинтоподібного обертання кулака. Кулак витягнутої руки повинен знаходитися на рівні грудей за вертикальній осі тіла. 

12 Помилки при нанесенні удару рукою ой – дзукі:

 1. Піднімання плеча в процесі виконання удару;

 2. Черезмірне розвертання корпусу й нахил його вперед;

 3. Рука випрямляється не від стегна, а від живота; 

4. В процесі випрямлення руки лікоть піднімається в сторону.

 5. Нахил корпусу в сторони в процесі нанесення ударів.

 6. Удар наноситься не по осьовій лінії корпусу супротивника, а в сторону від неї. 7. Кулак не є продовженням предпліччя, тобто не складає з предпліччям пряму лінію, а повернутий вгору або в сторону. 

8. Гвинтоподібне обертання прямої руки починається не з початку її руху, а пізніше.   В русі вперед або назад Дзукі може наноситися передньою рукою Кізамідзукі  Якщо в останній фазі удару з кроком вперед або назад попереду з’являється однойменні руки та йоги (наприклад, ліва рука й ліва нога), то цій удар називається Ой-дзукі. Якщо ж попереду з’являються різноманітні: рука й нога (наприклад, права рука й ліва нога, то такий удар називається Гяку - дзукі. При русі вперед в стійці Зенкуцу – Дачі рука «вистрілює» вперед в момент, коли передня нога торкається підлоги в кінці кроку або раніше. Слід пам’ятати, що кулак є продовженням предпліччя та всієї руки, а також рука повинна представляти собою пряму лінію. При переміщенні назад рука «вистрілює» вперед в момент, коли нога торкається підлоги в кінці кроку позаду тіла або раніше. В обох випадках задня нога в кінці кроку відразу ж вирівнюється в коліні. Корпус розташований вертикально з невеличким відхиленням назад. Основні помилки нанесення удару рукою гяку –дзукі:

 1. Траєкторія кроку проходить не за дугою, а по прямій.

 2. Нахил корпусу вперед або в сторону. 

3. Спочатку починається рух вперед з початком кроку. 

4. Лікоть піднімається в сторону.

 5. Рука починає рух від живота, а не від стегна.

 6. В кінці руху задня нога не випрямляється. 

7. В процесі кроку коліна випрямляються, а рух набуває хвилеподібний характер в вертикальній площині. За координацією руху Гяку – дзукі найбільш складний удар, тому для відпрацювання потребує найбільшої уваги. Правша більше приділяє увагу 14 лівій руці, а лівша правій, щоб досягти однакового виконання техніки в лівосторонній й правосторонній стійці. Нижче приводиться різні варіанти виконання удару Дзукі  

Эта лекция ещё не готова к просмотру.