Общее
Викладач
Есаулова
Олена
Володимирівна
Викладач
Есаулова
Олена
Володимирівна
Вступ. Основи харчування та теорії харчування. Нутриціологія – наука про харчування. Макронутнієнти, мікронутрієнти. Хімічний склад харчових продуктів. Хімічний склад овочів та фруктів. Харчовий раціон людини. Режим харчування. Біологічна дія їжі на організм людини. Теоретичні аспекти харчування. Чотири різновиди харчування. Теорія збалансованого харчування. Теорія адекватного харчування. Теорія раціонального харчування. Принципи раціонального (здорового) харчування, рекомендовані ВООЗ. Фізіологічні потреби організму людини в енергії та харчових продуктах.
Оздоровче харчування. Оздоровлення організму. Кислотні та лужні властивості продуктів харчування. Біологічно активні добавки. Види БАД: нутрицевтики, пробіотики, пребіотики, парафармацевтики, ентеросорбенти.
Дієти та їх значення. Розвантажувально-дієтична
терапія. Дієтичні продукти. Групи дієтичних продуктів. Види дієт. Популярні
немедичні дієти. Медичні дієти по проф. М.І. Певзнеру. Дієтичне харчування в
США та Західній Європі. Штучне харчування: параентеральне та ентеральне штучне
харчування. Види голодування. Покази та протипокази до
розвантажувально-дієтичної терапії. Періоди розвантажувально-дієтичної терапії:
підготовчий період, період розвантаження, період відновлення. Методика
проведення періоду відновлення. Профілактика можливих ускладнень при проведенні
РДТ.
Роздільне харчування та сироїдіння. Роздільне харчування по Г.Шелтону: історія роздільного харчування, загальні правила харчування за Г.Шелтоном. Сироїдіння (харчування предків), принципи сироїдіння. Індивідуальне та редуковане харчування.
Вегетаріанство та харчування з позиції релігій.
Вегетаріанство. Різновиди вегетаріанства. Історія вегетаріанства.
Вегетаріанське харчування і здоров'я. Вміст незамінних амінокислот в їжі
Харчування з позиції релігії. Харчування під час посту у пізніх релігіях.
Харчування за системою М. Монтіньяка. Історія
створення харчування за системою Монтіньяка. Поняття глікемічного індексу.
Глікемічний індекс продуктів харчування. Основні принципи харчування по методу
Монтіньяка.
Основи дієтотерапії у східній медицині. Основи
дієтотерапії у китайській медицині: характер продукту, смак продукту, теорія
входження в канал, загальні правила прийому їжі згідно китайської медицини.
Основи дієтотерапії по Аюрведі: конституції людини у тибетській медицині,
харчування за різними типами доз, вплив продуктів харчування на організм
людини, лікування аюрведичними травами
Органічне харчування. Органічна та здорова їжа.
Різновиди голодування. Основні правила голодування. Лікувальне голодування. Переваги і недоліки.